Maak in drie stappen iDIN aan

iDIN is door de banken ontwikkeld voor consumenten. Zij kunnen zich met iDIN identificeren en met iDIN veilig en op dezelfde manier inloggen bij overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen en webwinkels. De consument geeft zelf opdracht aan de bank voor het vrijgeven van de gegevens ter identificatie bij uw organisatie. iDIN aanbieden aan uw klanten is eenvoudig en kan in drie stappen. In dit blog vertellen wij u meer over dit proces.

De rol van de Digital Identity Service Provider

Voor u aan de slag gaat met iDIN is het handig om eerst de betekenis en rol van een Digital Identity Service Provider (DISP) te kennen. Een DISP is een gecertificeerde organisatie waarmee u een iDIN-overeenkomst kunt afsluiten. PayIBAN beschikt over deze certificering. Een DISP geeft u advies bij de voorbereidingen en de implementatie van iDIN en de vele toepassingsmogelijkheden. Om gebruik te maken van iDIN hoeft u alleen een overeenkomst en een verwerkersovereenkomst met een DISP af te sluiten. U bent vervolgens alleen kosten aan uw DISP. Aan uw bank of een andere partij bent u geen kosten verschuldigd.Stap 1: iDIN aanvragen

De eerste stap in het proces om iDIN aan te kunnen bieden, is het aanvragen van een iDIN-contract bij een DISP.Stap 2: aanbieden aan uw klanten

Na het aanvragen van iDIN bij een DISP, sluit u een overeenkomst en verwerkersovereenkomst af met de DISP. De DISP verwerkt namelijk data tussen uw organisatie en uw klanten in opdracht van uw bedrijf.Stap 3: iDIN gebruiken

iDIN is te gebruiken voor vier verschillende toepassingen:

1. Identificatie

2. Inloggen

3. Aanmelden

4. Ondertekenen

U kunt één of meerdere varianten aan uw klanten aanbieden. Houd er wel rekening mee dat bij iedere variant uw klant moet inloggen in zijn eigen bankomgeving.

Een Liveforms-pagina is dé manier om, zonder enige technische kennis, deze varianten van iDIN aan uw klanten aan te bieden.

U kunt ook gebruik maken van een REST-API om de varianten aan te bieden. Dit vraagt om enige technische kennis, maar heeft als voordeel dat u iDIN naadloos in uw bestaande bestel- en betaalprocessen kunt integreren.

Bij beide mogelijkheden kunt u eenvoudig instellen welke variant u uw klanten wilt aanbieden. Dat maakt de implementatie en gebruik van meerdere varianten kinderspel. Uw klanten kunnen daardoor op een eenvoudige manier hun leeftijd of identiteit aantonen. Dat bespaart hen tijd, omdat het uploaden of insturen van een kopie van het identiteitsbewijs niet meer nodig is.

Maak een zorgvuldige afweging over de manier waarop u iDIN aanbiedt en zorg voor een correcte implementatie van iDIN. Dit zorgt niet alleen voor een probleemloze start, maar voorkomt ook onnodige aanpassingen na de introductie.Gepersonaliseerde documenten via iDIN

Is voor uw organisatie het personaliseren van PDF-documenten ter ondertekening een belangrijke voorwaarde? Dan is het gebruik van Liveforms een goede optie.

Met Liveforms kunnen uw klanten via een online formulier hun gegevens invullen. Deze gegevens worden vervolgens als PDF-document weer aan uw klanten aangeboden ter ondertekening met iDIN.

Voor uw klanten is de tijdsbesparing die dit met zich meebrengt een groot voordeel. Dat geldt ook voor uw organisatie en daarnaast heeft u zekerheid over de identiteit van uw klanten. Die wordt immers door iDIN gewaarborgd.Kosten iDIN

Hoeveel iDIN voor uw organisatie kost, wordt bepaald door:
1. Het door u gekozen product: een kant-en-klaar-pagina, Liveforms of REST-API
2. De kosten per transactie zijn afhankelijk van de toepassing die u kiest.

Download de prijslijst 2022

Case Notariële diensten

Digitaal aanvaarden van een erfenis met iDIN

In deze tijd is het regelen en aanvaarden van eenn erfenis via de traditionele weg een tijdroverd omslachtig proces.

Lees verder...

Wij helpen u graag verder

Overstappen naar uw eigen iDIN-pgaina klinkt ingewikkeld en duur. Maar het tegendeel is waar. Onze oplossingen zijn gemaakt om zonder IT-kennis met iIDN aan de slag te gaan. En voor € 50 per maand heeft u al een kant-en-klaar digitale iDIN-pagina die u eenvoudig in uw eigen huisstijl kunt aanpassen.

Adviesgesprek

Aanvraag demo

Direct aan de slagVaak gestelde vragen over iDIN

Hoe veilig is iDIN?

iDIN is net zo veilig als internetbankieren: het is namelijk op internetbankieren gebaseerd en hanteert dezelfde veiligheidstechnieken. Aangezien klanten geen gebruikersnamen en wachtwoorden meer hoeven te gebruiken en de inlegmethode van de eigen bank gebruiken, is iDIN veilig en betrouwbaar. Daarnaast zijn de privacy en veiligheid van klanten via iDIN gegarandeerd. Dat is voor u een groot voordeel in het identificeren van klanten.

Werkt iDIN altijd?

Ja, iDIN werkt zolang u en uw klanten toegang hebben tot internet en internetbankieren. De meeste deelnemende banken gebruiken iDIN daarnaast al op de mobiele bank apps.

Wie gebruikt iDIN?

Veel grote bedrijven zetten iDIN in. Daarbij kunt u denken aan bedrijven zoals Mediamarkt, FC Utrecht, BNP Paribas, De Nederlandse loterij etc. Bovendien ondersteunen alle grote Nederlandse banken het gebruik van iDIN.

Welke banken bieden iDIN aan?

Zoals gezegd, bieden de grote Nederlandse banken iDIN aan. U kunt dus gebruikmaken van iDIN wanneer u klant bent van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank, bunq en Triodos Bank.

Wat zijn de kosten voor iDIN?

Hoeveel iDIN voor uw organisatie kost, wordt bepaald door:
1. Het door u gekozen product: een Liveforms of REST-API
2. De kosten per transactie zijn afhankelijk van de toepassing die u kiest.

Download onze volledige prijslijst van al onze tarieven

Meer informatie over iDIN nodig?

Wij begrijpen volledig dat iDIN misschien nog wat vragen bij u oproept. Of misschien wilt u advies over de toegevoegde waarde van iDIN voor uw organisatie? Of een offerte op maat? Laat het ons weten; wij helpen u graag!