Incassomachtigingen

Een digitale incassomachtiging is even rechtsgeldig als een papieren machtiging. Maar het is veel eenvoudiger: uw klant geeft met een paar klikken digitaal een machtiging af. Dat is betalen op zijn eenvoudigst!


Hoe kun je klanten incassomachtigingen laten afgeven?


Met een incassomachtiging krijg je via de website machtigingen van je klanten. En die zijn net zo rechtsgeldig en veilig als de papieren versies, die op deze manier overigens helemaal overbodig raken.

Een prima ontwikkeling, omdat je vaak al voldoende administratief werk hebt. incassomachtigen kun je naadloos opnemen in je online verkoopproces. Zo maak je het de klant ook eenvoudig om zo'n digitale machtiging af te geven.

Bekijk onderstaande video voor uitleg over incassomachtigen:


Hoe ga je aan de slag met incassomachtigen sepa?


Uiteraard mag je nooit zomaar en zonder toestemming een bedrag van een consumenten rekening incasseren. Lang kon dat alleen als je een papieren machtiging van de klant had, tegenwoordig kun je ook werken met incassomachtigen. Deze methode is veel gemakkelijker en bespaart je een behoorlijke papierwinkel.

Door een specialist als PayIBAN in te schakelen word je bij het incassomachtigen van A tot Z begeleid. Je bent daardoor verlost van heel veel administratief werk. Je kunt via een externe specialist als bijvoorbeeld PayIBAN zorgen dat er aansluiting op het eigen portaal.

Je besteedt dan de technische aansluiting uit aan een zogenaamde Mandate Service Provider. In overleg met deze specialist bepaal je vervolgens hoe de integratie precies bewerkstelligd wordt.


Hoe werkt een incassomachtiging?


Rekent je klant af op de website, dan kan er gekozen worden voor de optie ‘incassomachtigingen via de bank’. Daarna wordt hij of zij doorgeleid naar de veilige bankomgeving van de eigen bank. Daar worden daarna automatisch alle machtigingsgegevens aangeboden.

De klant selecteert voor welke rekening hij een machtiging wil afgeven. Daarna is het voor de klant nog slechts een kwestie van de incassomachtiging goedkeuren en verstuurt de klant ze. Gemakkelijker kan het voor de klant niet gemaakt worden.

Incassomachtigen is ondertussen de meeste eenvoudige wijze om te bestellen en achteraf en in termijnen te betalen.


Is incassomachtigen ook geschikt voor zakelijke klanten?


Incassomachtigen kent twee varianten: een consumenten en een zakelijke variant. Ook wel CORE en B2B genoemd.

De consumenten variant wordt ondersteund door alle aangesloten banken en kent een storno-termijn van 56 dagen. De zakelijke variant wordt ondersteund door ABN AMRO, ING en Rabobank en en kent geen stornotermijn.

PayIBAN verwerkt zowel consumenten als zakelijke incassomachtigingen.


Wat zijn de kosten voor incassomachtigen?


Digitaal machtigingen bespaart veel tijd om het simpele feit dat je niet met een getekende machtiging die per post gedaan is naar de bank hoeft te sturen. Bij incassomachtigen worden de kosten bepaald door twee zaken: een incassocontract én contract voor incassomachtigen en de kosten voor het verwerken van digitale machtigingen.

Een incassocontract én contract voor incassomachtigen vraag je aan bij je eigen bank. De kosten voor incassomachtigen bij je bank bedragen € 10 per maand en € 0,50 per transactie bij de Rabobank. De kosten bij de ABN AMRO en ING zijn hoger en kun je vinden op de site van deze banken.

Het verwerken van digitale machtigingen wordt door een servicebureau ook wel mandaat service provider verzorgt. Deze zorgt voor de technische verwerking en registratie van de digitale machtigingen.

Een servicebureau verzorgt en onderhoudt de technische koppeling met alle banken en biedt producten en diensten aan waarmmee u digitaal machtiggen aan uw klanten kunt aanbieden.

De kosten voor een kant-en-klaar digitale machtigingspagina zijn gebaseerd op een vast bedrag per maand.