iDEAL aanbieden als betaaloptie: dit zijn de mogelijkheden

Uw klanten laten betalen via iDEAL heeft zo zijn voordelen. Maar iDEAL kunt u aanbieden via een betaalprovider of via een eigen iDEAL-contract. Wat is het verschil? En met welke oplossing wordt de iDEAL-betaling het snelst verwerkt? In dit blog geven we u een aantal overwegingen, zodat u de juiste keuze voor uw bedrijf kunt maken.

iDEAL via een betaalprovider of met een eigen iDEAL-contract?

Wanneer u iDEAL aan wilt bieden als een betaalmogelijkheid voor uw klanten, heeft u de keuze tussen een eigen iDEAL-contact of iDEAL via een betaalprovider. Welke keuze het beste is voor u en uw klanten is afhankelijk van uw situatie. Een betaalprovider is handig wanneer u een webshop heeft en één of meerdere betaalopties, zoals iDEAL, aan wilt bieden.

Heeft u geen webshop en wilt u iDEAL als enige betaaloptie aan uw klanten aanbieden, dan kan het handiger zijn een eigen iDEAL-contract af te sluiten.De voordelen van een betaalprovider


Het grootste voordeel van een betaalprovider is het gemak. U kunt dan namelijk via plugins heel eenvoudig verschillende betaalopties in uw webshop opnemen. U installeert simpelweg de juiste plugin en uw klanten kunnen betalen.De voordelen van uw eigen iDEAL-contract

Maar ook een eigen iDEAL-contract heeft zo zijn voordelen. U kunt eenvoudig uw klanten een iDEAL-betaallink sturen, zodat zij uw facturen kunnen voldoen. Via een eigen iDEAL-contract worden de gelden direct op uw rekening geboekt en dit is voor een groot deel van de bedrijven de belangrijkste reden om een eigen iDEAL-contract aan te vragen.Overwegingen bij uw keuze

Nu we van beide methoden de voordelen hebben behandeld, is het tijd om te kijken naar andere afwegingen die een rol spelen bij de keuze tussen iDEAL aanbieden via uw eigen contract of een betaalprovider. Daarbij gaan we in op de snelheid waarmee u uw geld daadwerkelijk ontvangt en de administratieve afhandeling van de betalingen.Hoe lang duurt het via de betaalprovider?

Veel betaalproviders zijn transparant in de kosten die zij u berekenen. Of het nu gaat om de maandelijkse kosten of de kosten per iDEAL-transactie. Maar over hoe lang het duurt voor uw geld op uw rekening wordt overgemaakt, zijn zij vaak niet helder. Het varieert dan ook van één week tot zelfs één keer per maand.Hoe lang duurt het met uw eigen iDEAL contract?

Het antwoord op die vraag is heel simpel: met uw eigen iDEAL-contract worden de gelden direct op uw rekening gestort. Alleen wanneer een betaling van een andere bank naar uw bank gedaan wordt, kan dit door het weekend enige vertraging opleveren.Afletteren via uw betaalprovider

Betaalproviders bundelen uw ontvangen betalingen over het algemeen en maken deze vervolgens als één bedrag naar u over. Natuurlijk is het prettig dat u ineens meerdere betalingen krijgt uitbetaald, maar de kosten van alle iDEAL-betalingen worden vaak ook als één bedrag in mindering gebracht door uw betaalprovider.

U ontvangt van uw betaalprovider dus nooit het totaalbedrag van alle facturen, maar het totaalbedrag minus de transactiekosten. Het is vervolgens aan u om de ontvangen gelden en kosten aan de juiste factuur te koppelen in uw administratie. Dat kan een lastige opgave zijn als het bedrag ook nog eens aan meerdere facturen, verspreid over meerdere maanden, is betaald.

Voorbeeld: Uw klanten hebben 100 euro betaald. U ontvangt van uw betaalprovider 98 euro. Dit zijn alle betaalde facturen minus de transactiekosten. Nu is het aan u te bepalen bij welke facturen deze betalingen én transactiekosten behoren.

Het is daarom aan te raden om vooraf met uw betaalprovider het proces van afleveren af te stemmen. Anders moet u achteraf handmatig alle facturen en betalingen afleveren. En dit is, zoals u weet, een tijdrovend en daardoor kostbaar proces.Afletteren via uw eigen contract

Het afleveren via uw eigen iDEAL-contract is veel eenvoudiger: aangezien u bij iedere iDEAL-betaling het volledige factuurbedrag op uw rekening krijgt overgemaakt, wordt afleveren automatisch in uw boekhouding verwerkt.Wat is de beste keuze voor u?

De beste keuze is sterk afhankelijk van uw situatie. Wij adviseren klanten mét een webshop om gebruik te maken van een betaalprovider, nadat zij nagedacht hebben over twee vragen:

1. Richt u zich vooral op Nederlandse klanten in uw webshop?
Is het antwoord op die vraag ‘ja’, dan is het gebruik van een eigen iDEAL-contract te overwegen. In Nederland is iDEAL de beste betaaloptie voor uw bedrijf. Richt u zich op een internationale markt, dan zijn er betaalopties die in Nederland niet mogelijk zijn en kan een betaalprovider uitkomst bieden.

2. Heeft u daadwerkelijk een webshop nodig?
Een webshop betekent voor uw klanten dat zij gemiddeld één tot drie minuten nodig hebben om uw diensten of producten te bestellen en te betalen via een check-out-pagina. Helaas is de check-out-pagina ook de pagina waar de kans dat uw bezoekers afhaken het grootst is. Hoewel een webshop met check-out-pagina mooi klinkt, volstaat soms een eenvoudig online bestelformulier. Uw klanten plaatsen hun bestelling en u toont vervolgens een iDEAL-betaallink of u stuurt deze betaallink per e-mail aan uw klant. Deze iDEAL-betaallink kunt u via uw betaalprovider regelen of automatisch aanmaken via een Liveforms-pagina. Klanten willen eenvoud en gemak en een check-out-pagina maakt het voor uw klanten niet altijd makkelijker. Een online bestelformulier met een achteraf betaal-optie, zoals via een iDEAL-betaalling of het afgeven van een incassomachtiging, is vaak eenvoudiger én in de meeste gevallen ook de goedkoopste betaaloptie. Bij een online betaalformulier snijdt het mes dus aan twee kanten: het is makkelijk voor uw klanten en u levert het meer conversie op tegen de laagste kosten per order.Advies nodig over iDEAL?


Heeft u vragen of wilt u dat wij met u meekijken naar de beste iDEAL-oplossing voor uw situatie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!

Wilt u reageren? Neem dan gerust contact op.

Bel 026 - 800 1236

Neem contact op